Fina bilder

Felicia skickade tre bilder som hon hade tagit på Calle i hagen för några dagar sen. De är så söta.







Vad ljus han har blivit.

Ikväll ska jag åka sju mil så att jag kan träna för Haking. Det ska bli kul och träningen hålls på gräs. Min syster har lovat att filma lite!

Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()

VILKEN TORKA!

Haha, ursäkta min frenetiska uppdatering men jag kan inte hålla händerna borta från bloggen. NOT! Ni kanske får en uppdatering lite senare ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Hjälmproblem

Nu ska jag byta den förra hjälmen mot denna istället



Lamicell Master. Snygg och billig!

Permalink Utrustning Kommentarer (1) Trackbacks ()

Hästbyte

Igår bytte jag och Fanny hästar. Hon har en New Forest valack som heter Tambo. Det var typ den trögaste hästen som jag någonsin har ridit. Nu är han dessutom lite (läs: mycket) sommartjock. ;) För mig gick det verkligen inte bra, jag kunde inte rida honom. Han stannar liksom före hindret, hoppar, stannar efter, går framåt. Allt detta väldigt fort, men jag fattade inte riktigt så det blev bara dåligt. Så nog om det!

Fanny red ju Calle och det gick jättebra. Hon red honom fint och han verkade glad. De fick hoppa en serie på långsidan med ett räcke, fyra galoppsprång, en oxer, två galoppsprång, ett räcke. De hoppade det sista räcket på 120 en eller två gånger. Det blev lite bilder på Fanny och Calle, men när jag red Tambo hade kameran dött.





Idag och imorgon är min medryttare på dressyrkurs med Calle så jag kommer inte ha något att skriva om. Såvida jag inte får någon slags uppenbarelse med en våg av inspiration. Very unlikely.

Permalink Dagens ridning Kommentarer (2) Trackbacks ()

Övningar från hoppträningen 18/6

Vi började med att trava över bommar på böjt spår där avståndet växelvis var kort, långt och normalt. Efter sista bommen låg två parallella bommar där vi skulle rakrikta hästen för att förbereda vändningen kring inner bak med ytterhjälperna. Detta gick väldigt bra. Calle är en hejare på att trava bommar faktiskt, vi är alltid bäst på det (haha). Vi red den i vänster varv.



Sedan gick vi över till galopp och hoppade studs. Den var placerat så att hörnet blev kapat med linjen var rak, det var alltså noga att man fortsatte rakt ut på spåret så att man hann med hörnpasseringen. Även denna övning gick väldigt bra. Vi red den i höger varv.



Den tredje övningen var över tre stycken pytteräcken, ca 4 - 4,5 meter mellan, alltså ett kort galoppsprång. Han hade dessutom kvar de parallella bommarna så att vi blev tvungna att tänka efter/före hindret också. Det passar mig ganska bra eftersom att jag tenderar att glömma bort vad jag håller på med efter att jag har gjort "det jag ska". Den här övningen gick sådär, i början gick jag fram lite väl med överlivet (Calle hoppar med lite för mycket rygg för att jag ska kunna stå upprätt). Calle tjaffsade en del i munnen över dessa också, vilket brukar vara ett tecken på att han vill göra något annat, dvs det är jobbigt och nyttigt för honom. ;) Blev inte riktigt nöjd med den här övningen, så den får jag öva på hemma. Vi red den i både höger och vänster varv.



Därefter slog vi ihop övning två och tre så att man började med studs och sedan på räckena med ett galoppsprång emellan. Studsen gick bra men även här gick räckena sådär att hoppa. Vi red bara i höger varv och det var väldigt svårt att rida rakt mellan de parallella bommarna (som jag glömde rita ut) och samtidigt få en bra linje över räckena. Men övning ger färdighet så efter 5-6 gånger gick det helt ok.



Nu var det dags att hoppa en oxer på spikrak linje längs hela långsidan av ridhuset. Jag höll på att dö när han berättade vad vi skulle göra eftersom att det skulle bli ett prov på hur väl mitt arbete med detta har fungerat. I början när det var lågt, ca 90 cm, gick det helt perfekt. Calle hoppade lugnt över och lät mig rida honom rakt fram innan och efter. Sedan höjde han till ca 110 - 115 och då fick Calle ett glädjerus efter hindret varje gång så det var absolut omöjligt att rida rakt. Ännu något att öva på, men det känns skönt att det gick bra över låga höjder eftersom att inte ens det gick för några månader sen.


Sen fick vi hoppa ett räcke som stod ungefär mitt i ridhuset med diagonal anridning. Syftet var att, på ett bra och smidigt sätt, byta ytterhand över hindret. Jag hade en asjobbig spasm direkt efter hindret då jag la vänsterhanden (inner) över mankammen. Haking sa att detta berodde på att han inte går undan för min vänsterskänkel och det måste jag öva på hemma. Jobbajobbajobba.



Därefter fick vi hoppa på båge över ett räcke med fem lugna galoppsprång till en oxer. Jag gissar på att avståndet låg på strax under 20 meter för en gång red jag på fyra framåt. Mellan hinderna drog jag ner min vänsterhand under det läget den egentligen ska ha men sista gången, när jag verkligen tänkte mig för, höll jag den stilla. 



Sista övningen var en liten bana som jag hoppade några gånger i rad. I början stannade han på hinder nummer två eftersom att jag la honom helt fel. Tyvärr satte det sig i mitt huvud ganska länge så han stannade några gånger till. Sen fick jag andas och när jag fick över honom gick det verkligen superbra. Då hoppade vi, som jag skrev, hela banan på 120 cm + några extra språng!

Permalink Övningar Kommentarer (1) Trackbacks ()

Wohoo

Träningen idag gick hur bra som helst! Vi fick göra lite allt av varje: hoppa på spikrak linje, hoppa på böjt studs, hoppa på kort avstånd, trava över normala cavalettis, trava över cavalettis med superkort avstånd, trava över cavalettis med långt avstånd, rakrikta, svänga för ytterhjälperna, hoppa på båge och till sist hoppa bana.

I slutet hoppade vi en bana på 120 och det är det högsta både jag och Calle har hoppat en bana på. Är så himla glad. Haking är verkligen bäst. Blev tyvärr ingen film eftersom att min kära syster fick lov att KOLLA på träningen för en gångs skull. ;)

Ikväll eller imorgon uppdaterar jag med övningarna vi gjorde i detalj.

Permalink Träningar Kommentarer (2) Trackbacks ()

Celeste Stein

Är det någon mer än jag som älskar Celeste Stein? Jag hade ett par med döskallar förut men dem är spårlöst försvunna så jag måste köpa ett par nya. Funderar på detta mönster:


Finns att köpa här för 130 :-

Permalink Utrustning Kommentarer (1) Trackbacks ()

HAAAAKING!

Jag är glad för imorgon får jag träna för Haking igen! Anläggningschefen på min hemmaklubb hade skickat ut ett mail om att det fanns lediga platser imorgon (sista dagen på hans veckokurs) pga skada. I'm so excited.

Idag har det inte hänt så mycket spännande eftersom att jag har jobbat hela dagen. På jobbet fick jag avmaska alla ridskolehästar så nu är jag deras största fiende.



Calle kom och hälsade på mig när jag var i sadelkammaren igår :P

Permalink Träningar Kommentarer (3) Trackbacks ()

Dagen till ära

Dagen till ära red jag på ridbanan. Jag fortsatte med min förvända galopp (byten i vart tionde gör jag i naturen eftersom att det är bättre sträckor där). Calle har verkligen börjat fatta grejen, även om han flyter lite åt sidan när det inte finns någon vägg. Jag kunde galoppera flera varv på 20 meters volt i förvänd och dessutom kunde jag rida på en åtta utan att han bytte till "rätt" galopp. Duttig kille. Checkade såklart av ibland så att han kunde byta galopp på åttvolt och faktiskt lyssnade på mig och inte bara gjorde som han skulle.

Avslutade i trav med lite skänkelvikning och halter - igångsättningar. 

Permalink Dagens ridning Kommentarer (4) Trackbacks ()

Träningsvecka hos min gamla tränare

Så himla kul! Jag träffade på min gamla tränare Kathrin när jag var på Runsten för att kolla på när en tjej som stod i samma stall som mig förut tränade. Det resulterade alltså i att jag kollade på min gamla tränare när hon red för KG Svensson, istället för på Anna (förlåt).

Hon har stationerat sig i Mariefred nu, det är därför jag inte tränar för henne längre. Jag frågade om hon höll träningar på hemmaplan och då föreslog hon att jag skulle komma en hel vecka och träna för henne. Jag har funderat på det ett tag själv så jag nappade direkt. Nu ska vi bara bestämma en lämplig vecka eftersom att det innebär att jag måste låna pappas bil under den tiden.



Kathrin med sin 6-åring idag


Permalink Träningar Kommentarer (3) Trackbacks ()

Ny ridhjälm

Trodde jag i alla fall. Jag har en enorm vattenskalle så jag har rough time att hitta en hjälm som jag ser snygg ut i. Jag har alltid önskat mig en Charles Owen, ni vet den snygga med läderspänne? Men min vattenskalle tillåter mig inte att ha en sån hjälm eftersom att jag direkt blir misstagen för en svamp. Till min belåtenhet märkte jag för ett tag sen att de hade lanserat en ny och smalare modell: Fiona. Dock av "dressyrmodell", men wtf (tänkte jag), det blir säkert hur snyggt som helst. Jag beställde en och det gick på ca 2300 kronor (aj) och idag fick jag den.































Inte nog med att jag har haft ångest under denna väntans period eftersom att jag i efterhand kanske skulle ha använt pengarna till träning istället. När jag satte på mig hjälmen och lyssnade på den lilla tanken djupt in i min optimistiska del av hjärnan som sa att den skulle vara som gjord för mig fick jag en chock. Istället för en svamp såg jag ut som en av figurerna i de tre vännerna och Jerry

Jag måste alltså välja mellan:



NEJ TACK. Jag får helt enkelt spräcka hål på min dröm att någonsin ha en Charles Owen-hjälm.

Permalink Utrustning Kommentarer (2) Trackbacks ()

Barbacka

Jag ÄLSKAR att rida barbacka (förutom att min taniga stjärt gör så att jag får skavsår mellan skinkorna). Det känns som att man sitter på en vildhäst och att det inte finns någon annan i hela världen, det är bara vi och skogen. Jag dundrade på så fort jag kunde och mitt leende sträckte sig över hela världen, no exaggeration! Det var en helt fantastisk start på dagen.

Permalink Dagens ridning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Vecka 24

Måndag: Uteritt
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Medryttare
Fredag: Hoppning (jag och Fanny ska byta hästar och hoppa varandras. Hon har en D-ponny, New forest)
Lördag: Vilodag
Söndag: Uteritt

Den här veckan ska jag öva på att rida mer med min högerhand och dessutom fortsätta öva på byten i var tionde ;)

Permalink Veckoplanering Kommentarer (1) Trackbacks ()

Tuff uteritt

Idag var Calle med om en krävande uteritt i högt tempo (som vanligt, haha). Han kändes väldigt bra och jag red med pelham för första gången på rätt lång tid. Under hela ritten var jag väldigt medveten om min högerhand vilket resulterade i en spikrak häst, jättekul! Nu måste jag bara fortsätta öva på det tills det sitter i ryggmärgen.

Började dessutom min resa mot byten i varje steg (haha, vilket skämt). Jag gjorde i var femte, och ibland blev det var sjätte från vänster till höger och var fjärde från höger till vänster. Nästa gång ska jag nog bara göra i var tionde för jag hann inte riktigt få koll på galoppen när bytena kom så fort.

Efter stallet åkte jag till Runsten och kollade på tävlingarna. Det var väldigt mycket bra ridning. En kille lyckades ramla av innan startlinjen, men hann upp på hästen och gick dubbelnolla ändå. :D

Permalink Dagens ridning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Vilodag

Idag när jag kom till stallet kunde jag inte hitta min häst i hagen. Han hade bytt skepnad och blivit beige efter ett härligt lerbad. Hade tänkt skritta ut en sväng på honom men eftersom att han var så otroligt smutsig borstade jag honom i en halvtimme istället.

Sen var tanken att jag och Bettan skulle jobba lite med den galna islänningen, MEN, det tog 45 minuter för oss att ta in honom från hagen och då var jag tvungen att rusa till jobbet, så vi får catch up another day. Imorgon ska jag rida ut och sen ska jag åka till Runsten och kolla på fina hästar och duktiga ryttare!



Skramur med sin ägare Angela

Permalink Dagens ridning Kommentarer (1) Trackbacks ()

Longering

Idag har jag longerat Calle med min pessoasele. I början gick det jättebra och jag övade lite på röstkommando mellan skritt och halt. Sen när jag hade börjat trava och det var avslappnat och trevligt så kom det en annan häst in på ridbanan. Då blev Calle helt plötsligt ett jävla psykfall och travade så fort han kunde och bara föll inåt så att det gav liksom ingenting att fortsätta. Då blev jag på dåligt humör och försökte i kanske 20 minuter till, men gav sedan upp pga bristande inspiration och ork.


Bilden är från ett annat tillfälle, idag regnade det nämligen (TREVLIGT).


Permalink Dagens ridning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Övningar från hoppträningen 10/6

Vi började med att travhoppa på volt med två serier på fyra bommar, normala avstånd (ca 1,20 m). Den ena serien var upphöjd inåt mitten av voltspåret.


Vi fortsatte med att hoppa på volt i galopp, ett räcke med en bom på vardera sida.


Därefter fick vi hoppa två räcken på en åttvolt


Sist fick vi hoppa en övning där man började i vänster varv på räcket nedåt, sedan direkt in på en 20 meters volt och hoppa två räcken på vardera "kant". Räcket på kortsidan hoppades två gånger, alltså la man 1,5 volt. Därefter red man på det andra åttvoltsräcket för att sedan börja om igen!



Alla fyra övningar är bra lydnadsövningar eftersom att det kräver att ryttaren har full fokus på hästen och hinder/vägar samt att hästen har full fokus på ryttaren. Syftet med dessa övningar är inte att hoppa högt utan att hoppa väl och rida ordentligt.

Permalink Övningar Kommentarer (1) Trackbacks ()

Konstig korrigering

Åkte förbi Runsten en stund när jag hade lämnat mamma på jobbet och såg en halv 120 för 5-åringar och en halv 130 för 6-åringar. Det var en ryttare (Marcus Westergren) som rev samma hinder med både sin fem- och sexåring. Det som störde mig var att han ryckte båda hästarna så hårt han kunde i munnen när de hade rivit. Explanation please? Hästar har liksom hjärnor av ärtstorlek, jag tror inte att de förstår piken.

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Lydnadshoppning

Idag var jag och tränade för Gaby. Det gick väl sådär om jag ska vara ärlig. Calle hoppade som tusan men jag fick aldrig till det ordentligt. Det var en sak däremot som jag fick till och det var en fantastisk halvhalt före ett hinder! Han rusade och rusade så då bestämde Gaby att jag skulle göra en LUGN halt framför hindret. Sen red jag om på det och behövde bara trycka till i sätet så blev det typ världens bästa halvhalt och ett väldigt fint språng. :) Älskar verkligen min häst, han är så lyhörd och otroligt lätt att lära. Han lyssnar på minsta lilla signal från mig (oftast en plåga snarare än en tillgång) som ställer stora krav på hur jag rider, men ökar samtidigt precisionen eftersom att det krävs för att inte ge honom fyrdubbla signaler. När vi samspelar blir det RIKTIGT bra.

Vi travhoppade i början, men min syster fastnade i trafiken påväg till träningen så det kom tyvärr inte med på film. Om ni vill se halvhalten jag var så lyrisk om måste ni vänta till de sista 30 sekunderna av filmen, för det var sista språnget.


Permalink Träningar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tråkig häst

Idag var en dålig dag därför att:

- Jag kände mig svag
- Calle var trög
- Calle var framtung
- Jag hade ingen inspiration
- Jag glömde filmkameran hemma

Idag var en bra dag därför att:

- Calle blev fin när jag gjorde övningen jag skrev om nedan
- Calles förvända galopp var SUPER
- Lindningen blev jättesnygg och alla flärpar hamnade på rätt ställe vid första försöket
- Calles hovar ser helt fantastiskt fina ut
- Jag red i 45 minuter trots att jag ville sitta av efter tre minuter

Jag ångrar att jag inte red lektion för Karin idag. Jag får typ hjärnsläpp när jag sitter själv på ridbanan och ska försöka få en slags strukturerad plan över ridpasset. Måste verkligen skärpa mig på den punkten. Imorgon ska jag hoppträna och på fredag ska jag till Runsten och kolla på tävlingar hela dagen! Ses vi där?!


Permalink Dagens ridning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Övning á la Haking del 1

Jag har filat på ett väldigt stort inlägg om Haking-kursen jag var på för snart två veckor sen. Jag har bestämt mig för att dela upp det i små, lite mer intressanta, delar så att det blir mer läsvänligt. 

Den här övningen kräver att hästen är väl uppvärmd, man kan till exempel använda den som en koll för att se så att hästen är framme för alla hjälper en bit in i ett ridpass. Den lösgör hästen något enormt och sätter hästen rejält på bakkärran. För enkelhetens skull bestämmer vi att man börjar övningen i höger varv och höger galopp.



Vänd rätt upp på medellinjen i en samlad galopp, det vill säga med mycket aktivitet och energi men med stor kontroll. Hoppa över ett litet hinder på ca 50 cm och bibehåll höger galopp före och efter hindret. Du får inte kolla ner för att kontrollera galoppen - lita på din ryttarkänsla! Galoppera fram till två vertikalt parallella bommar ca 25 meter längre fram och sakta av till skritt mellan dem. De hindrar bakbenen från att "glida ur spår".



Fortsätt i en noggrant riden skritt ut i vänster varv och runda ett hinderstöd/kon/pinne som du har placerat i hörnet. Var noga med att forma hästen kring din innerskänkel och sitt inner bakben. Byt ställning och runda bommen som du har placerat ett par meter från hinderstödet/konen/pinnen och ett par meter innanför spåret.



När du har hästen ställd åt höger fattar du höger galopp, alltså förvänd galopp, och galopperar i ett lagom tempo längs hela långsidan (innanför spåret). Strax före hörnet saktar du av till skritt och skrittar genom hörnet och fattar därefter vänster galopp. Upprepa övningen i vartannat varv tills du tycker att det känns bra.



Det är en superövning som man kan göra ofta och länge.

 

Permalink Övningar Kommentarer (0) Trackbacks ()

Raggsocka



Den lilla grisen jag skrev om igår. Får man verkligen vara så söt?

Idag skulle jag egentligen rida dressyrlektion men jag har lite short med cash för tillfället så jag rider dressyr själv på ridbanan istället. Ska filma lite tänkte jag!

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Hämta häst!

Idag ska jag ut på äventyr. Bettan, som äger stallet jag står i, är en duktig islandshästryttare som har tävlat SM och sånt. Hon ska ta emot en islandshäst för tillridning för att ägaren knappt hinner sitta upp innan hon är på marken igen, som jag har förstått det kör den en rodeoshow. Eftersom att jag har väldigt bra balans frågade Bettan mig om jag ville vara "sitta-kvar-pilot" i början och det vill jag såklart! Nu ska vi i alla fall åka och hämta den så jag måste rusa. Han är tydligen jättesöt så jag kan lägga upp bilder ikväll :D

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Hard work work

Nu ska jag till stallet och fixa med mitt skåp; det MÅSTE städas. Sen åker jag till ryttis och jobbar mellan 13 - 21 så jag kommer inte blogga något idag. PEACE.

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Vecka 23

Måndag: Vila

Tisdag: Medryttare
Onsdag: Dressyrträning
Torsdag: Hoppträning
Fredag: Arbete utan ryttare
Lördag: Eventuellt P&J om jag hinner innan jobbet, annars uteritt
Söndag: Uteritt

I brist på hästbilder levererar jag en bild på världens sötaste: Socker!

Permalink Veckoplanering Kommentarer (0) Trackbacks ()

Torka gånger en miljon

Hejsan hoppsan, här var det torrt. Dags att vattna lite kanske.

Idag har jag varit och tävlat. För första gången sen i höstas red jag två klasser, mest för att testa om det går. Jag har haft det problemet att han har tjurat ur under den andra starten vilket resulterat i att jag har blivit utesluten typ tre gånger. Hur som helst så kände jag att, efter att ha hoppat en klass några månader, det var dags att försöka igen (på lägre höjd).

I första klassen som var 90 cm bed. A fick vi noll fel. Jag tycker att han kändes fin på hinder men han var lite loj i bakkärran. Filmen blev i fel format, liksom ihoptryckt. Jag fixade så att nästa film blev bättre.



I andra klassen som var 100 cm bed A:0/A:0 fick vi fyra fel. Han stannade på ett litet räcke... Egentligen tycker jag att det var orättvist mot mig för vi hade tillräcklig galopp och jag styrde rakt på samt att vi hamnade rätt avsprångsmässigt. Men jag är ändå väldigt glad över att han inte tjurade ur. :)




Jag tycker att det är lite dåligt med tävlingar som jag kan åka till nu, men jag har anmält mig till en lokal tävling i Järfälla den 4/7 och då ska jag hoppa 110 cm. Kommer troligtvis rida en P&J på Runsten, som bara ligger runt hörnet, den 27/6 och även då blir det 110 cm.

Permalink Tävling Kommentarer (0) Trackbacks ()