Övning á la Haking del 1

Jag har filat på ett väldigt stort inlägg om Haking-kursen jag var på för snart två veckor sen. Jag har bestämt mig för att dela upp det i små, lite mer intressanta, delar så att det blir mer läsvänligt. 

Den här övningen kräver att hästen är väl uppvärmd, man kan till exempel använda den som en koll för att se så att hästen är framme för alla hjälper en bit in i ett ridpass. Den lösgör hästen något enormt och sätter hästen rejält på bakkärran. För enkelhetens skull bestämmer vi att man börjar övningen i höger varv och höger galopp.



Vänd rätt upp på medellinjen i en samlad galopp, det vill säga med mycket aktivitet och energi men med stor kontroll. Hoppa över ett litet hinder på ca 50 cm och bibehåll höger galopp före och efter hindret. Du får inte kolla ner för att kontrollera galoppen - lita på din ryttarkänsla! Galoppera fram till två vertikalt parallella bommar ca 25 meter längre fram och sakta av till skritt mellan dem. De hindrar bakbenen från att "glida ur spår".



Fortsätt i en noggrant riden skritt ut i vänster varv och runda ett hinderstöd/kon/pinne som du har placerat i hörnet. Var noga med att forma hästen kring din innerskänkel och sitt inner bakben. Byt ställning och runda bommen som du har placerat ett par meter från hinderstödet/konen/pinnen och ett par meter innanför spåret.



När du har hästen ställd åt höger fattar du höger galopp, alltså förvänd galopp, och galopperar i ett lagom tempo längs hela långsidan (innanför spåret). Strax före hörnet saktar du av till skritt och skrittar genom hörnet och fattar därefter vänster galopp. Upprepa övningen i vartannat varv tills du tycker att det känns bra.



Det är en superövning som man kan göra ofta och länge.

 

Permalink Övningar Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback